Kamer van Koophandel actiever op dubieuze inschrijvingen

Home / Blog / Kamer van Koophandel actiever op dubieuze inschrijvingen
Kamer van Koophandel actiever op dubieuze inschrijvingen

Hankie van Baasbank, lid van de raad van bestuur van de Kamer van Koophandel (KvK), deed een oproep in het AVROTROS-programma Opgelicht om eventuele onjuistheden in het Handelsregister door te geven aan de KvK (Meldingsformulier). Ook gaat de KvK met behulp van data-analyses op risico-adressen de kwaliteit van het Handelsregister verder verbeteren.

De KvK roept gebruikers van het Handelsregister op om eventuele onjuistheden in het Handelsregister aan haar door te geven. Jaarlijks krijgt de KvK circa 10.000 meldingen. De helft leidt tot verbeteringen in het register. Binnen 48 uur neemt de KvK een melding in behandeling. Afhankelijk van de complexiteit van de melding wordt het probleem binnen enkele dagen tot enkele maanden opgelost.

Verder gaat de KvK permanente data-analyses op risico-adressen uitvoeren. Het kan onder meer gaan om adressen waar de vestiging van een onderneming onwaarschijnlijk is en adressen waar veel en a-typische mutaties voorkomen.

Wat doet de KvK verder met de resultaten van haar controles?

De KvK geeft signalen door aan de Belastingdienst van schijnzelfstandigheid en katvangers en andere zaken die niet goed lijken te zijn.
De KvK schrapt inactieve ondernemingen. In 2016 hebben zij bijvoorbeeld mede op aangeven van de Belastingdienst ruim 24.000 inactieve ondernemingen uitgeschreven uit het Handelsregister.
Ook ontbindt de Kamer van Koophandel jaarlijks ca 4.000 inactieve rechtspersonen die niet meer aan hun administratieve verplichtingen voldoen. Denk aan rechtspersonen die geen jaarstukken deponeren, geen aangifte vennootschapsbelasting doen bij de Belastingdienst en/of niet meer bereikbaar zijn.

Bron: Kamer van Koophandel

Voorkom dubieuze debiteuren in uw portefeuille, neem vrijblijvend contact op met Debcare Nederland voor meer informatie.

Deel dit nu via: